Zelfgemaakte sambal. Extra heet.

Zelfgemaakte sambal. Extra heet.

IMG_3106Sambal, altijd al eens zelf willen maken! Op zoek naar een goed recept bij deze dames uitgekomen die in een zeer professionele video proberen uit te leggen hoe ze zelf sambal maken. Na een en ander uit de video te hebben ontleed, is onderstaand het recept wat voor heerlijke sambal heeft gezorgd.

Een aantal tips: je kan de sterkte van de sambal varieren door meer of minder tomaten toe te voegen, of door de pitjes te laten zitten in de pepers, voor een mildere variant haal je ze eruit. Let ook op dat vooral de soya-saus erg veel impact heeft op de smaak.

Niet in je ogen wrijven! :)

Ingrediënten:

2 tomaten
1 ui
1 citroen
4 teentjes knoflook
2 eetlepels suiker
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel sojasaus
1 madame jeanette pepertje
5 rawit-pepertjes
5 rode pepers


Stap 1: Zorg voor een goede blender of keukenmachine
Punt. Anders stop er maar mee.

Stap 2: Hak de ingrediënten tot een pasta
Pak de pepers, stop ze in je gekozen apparaat uit stap 1, hak / blend ze fijn en stop het prutje in een bakje.

Pak de tomaten, haal de harde kern eruit en hak / blend ook deze fijn. Doe hetzelfde voor de ui en knoflook. Pers de citroen en voeg ook de suiker, sojasaus en het prutje bij elkaar in een bakje en roer het goed door tot een pasta.

Stap 3: Bak het in
Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe hier de olie in. Als de pan heet is, voeg het prutje toe en roerbak het een tiental minuten tot het vloeibare prutje tot de helft is ingekookt en de structuur lijkt op die van een sambal uit een Conimex-potje. Proef in de tussentijd de sambal en voeg naar smaak azijn, suiker of sojasaus toe.

Je kan de sambal het beste bewaren in de diepvries, omdat hier geen E-nummers in zitten en deze sambal dus wel binnen een aantal dagen kan gaan schimmelen.

Smakelijk!

Eén gedachte over “ Zelfgemaakte sambal. Extra heet.

  1. Deze zomer heeft heel wat pepertjes in de groentetuin opgeleverd en vandaag heb ik jullie recept gemaakt. Heel hete maar vooral erg smakelijke sambal is het resultaat, een mooi voorraadje sambal, in kleinere porties ingevroren om er weer een heel jaar lang tegen te kunnen ;)

    Hartelijke groeten, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.