Zelf Limoncello maken

Zelf Limoncello maken

IMG_3536Het is voor veel mensen een favoriet aperitief in de zomer, dat ook nog eens relatief eenvoudig te maken is: Limoncello. Begin van dit jaar kwam het idee om deze heerlijke drank zelf te gaan maken en ondertussen is het misschien wel het meest gevraagde recept dat iedereen van me wil weten. Het grootste probleem is nog wel het kopen van de juiste ingrediënten, omdat zuivere alcohol niet zomaar in elke winkel te koop is. Een ander belangrijk onderdeel zijn de citroenen, let daarbij op dat je citroenen koopt die geen was-laagje bevatten; bij de meeste biologische citroenen is dit het geval.

Limoncello is een drankje dat bestaat uit alcohol met citroen-olie, samengevoegd met suikerwater. Je kan wisselen met de mengverhoudingen en hoeveelheid suiker die je oplost in het water, om de smaak van de Limoncello aan te passen. Let wel op dat de citroensmaak komt uit de olie van de citroenschil, deze smaak zit in de alcohol en wordt niet opgenomen in water en suiker. Dit betekent dat als je meer citroensmaak, meer alcohol in je mengsel moet hebben. Wil je een zoeter drankje, moet je de verhouding van het suikerwater verhogen. Normaal gesproken kom je met een Limoncello uit op een alcoholpercentage tussen de 30 en 35%. Onderstaande recept (variant 1) is het basisrecept wat ik al een aantal keer heb gemaakt en bij heel veel mensen goed in de smaak is gevallen, maar zoals je al kan zien bij de andere varianten kan je flink variëren.

Ingrediënten:

Variant 1
1 liter alcohol (96%), onder andere te koop bij de Hanos
10 onbehandelde citroenen
700 gram suiker
1,6 liter water

Variant 2
1 liter alcohol
7 onbehandelde citroenen
800 gram suiker
1 liter water

Variant 3
1 liter alcohol
17 onbehandelde citroenen
600 gram suiker
1,2 liter water

Stap 1: De voorbereidingen

Was de citroenen en schil ze met een dunschiller, zorg ervoor dat je zo min mogelijk wit van de citroen meeneemt, dit zorgt namelijk voor een bittere smaak. In het geel van de citroen zit namelijk de olie die je op wil lossen in de alcohol en waar de smaak van de limoncello in zit. Sommige recepten laten de citroenen eerst nog een uur ‘weken’ in ijswater, om zoveel mogelijk van de smaak te behouden tijdens het schillen. Stop na het schillen de schil en de alcohol samen in een weckpot.

Stap 2: Wachten

Het moeilijkste van dit recept is het wachten. Heel erg lang wachten. De weckpot met citroenschillen die langzaam hun heerlijke smaak afgeven aan de alcohol, moet namelijk minstens drie weken op een donkere plek worden bewaard. Dit proces wordt ook wel maceren genoemd. Op het eind van dit proces is de doorzichtige alcohol veranderd in een doorzichtige gele substantie.

Stap 3: Finishing Touch

De laatste stap, het afmaken van de limoncello. Pak een grote pan waar minstens 3 liter water in kan (de citroenalcohol plus het water).  Maak in deze pan het suikerwater, door het water aan de kook te brengen en de suiker hierin op te lossen. Als deze siroop is afgekoeld naar kamertemperatuur, voeg de alcohol (zonder schillen) toe aan de pan. Je zult nu zien dat de substantie troebel wordt, omdat de citroenolie in een lagere alcoholpercentage niet meer in de alcohol kan blijven opgenomen. Dit wordt ook wel het Ouzo-effect genoemd. Door te variëren met de verhoudingen alcohol en siroop, kan de limoncello dus ook meer of minder troebel zijn.

Stap 4: Bottelen

Koop mooie flessen om de limoncello te bewaren; bovenstaande hoeveelheden zijn genoeg voor vier mooie flessen van 70cl. Vul de flessen met een trechter en laat ze een week rusten op kamertemperatuur. Na deze week kunnen ze in de vriezer en kan erop gedronken worden: proost!

Originele recept: Limoncello-maken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.