Zeeuws Buikspek van de Green Egg

Zeeuws Buikspek van de Green Egg

Al een tijdje zat in mijn hoofd om Zeeuws Spek te maken van de Green Egg. Na een aantal recepten te hebben gelezen heb ik onderstaande receptuur gemaakt, en dat was me toch een partij lekker! Aanradertje.

Ingredienten:
1 kilo buikspek zonder zwoerd
2 eetlepels grove mosterd of mosterdzaden
2 eetlepels dijonmosterd
6 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel paprika poeder
1 eetlepel gerookt paprika poeder
2 teentjes knoflook
2 kleine uien
30 gram bruine basterdsuiker
10 gram colorozozout (voor de kleur)

Marineren
Snij de uien in grove blokken en voeg alle ingredienten (behalve de buikspek) toe in een keukenmachine en blend het tot een gladde saus. Pak een ziplock-bag en voeg hierin de buikspek en marinade bij elkaar en laat een dag in de koelkast liggen. Draai halverwege de dag de buikspek een keer om.

Noot: in het recept heb ik colorozozout (ook wel nitrietzout) gebruikt. Dit heb ik toegevoegd zodat de kleur van het buikspek roder blijft, in plaats van grijs. Je kan dit eventueel achterwege laten.

Bereiding
Steek je barbecue aan en bereid hem voor op een indirecte sessie van anderhalf uur op 175 graden. Voeg eventueel een paar chunks rookhout toe, bijvoorbeeld appelhout of eiken, wat erg goed bij varkensvlees past.

Leg de buikspek op de barbecue en laat deze garen tot een interne temperatuur van 72 graden. Dit zal ongeveer anderhalf uur duren.

Als de buikspek gaar is, laat deze nog een half uur in aluminiumfolie rusten en het is klaar. Heerlijk voor op de boterham :)

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.