Texas style Short Ribs

Texas style Short Ribs

Een van de standaard barbecue bereidingen zijn de Short Ribs, ook wel de Spareribs van de koe. Ze worden meestal verkocht per stuk van 1,5 kilo, waarbij je dan een plakkaat krijgt met 3 of 4 platte ribben erin. Het idee is dat je deze “Low and Slow” klaar maakt, op ongeveer eenzelfde manier als je bijvoorbeeld met Pulled Pork zou doen. Leuk feitje is dat het bot van de Short Rib hetzelfde bot is wat bij de Tomahawk Steak wordt gebruikt.

Let bij de aanschaf op dat de rib goed dooraderd is met vet, dit geeft de smaak aan de rib en zorgt ervoor dat hij op het eind goed mals is.

De Short ribs zijn “Texas Style” vanwege de gebruikte rub. Geen hele waslijst aan ingrediënten, slechts peper, zout en knoflookpoeder, maar hou je niet in om een andere rub te proberen. De onderstaande Youtube filmpjes geven daar veel inspiratie voor.

Ingredienten:
1 Short Rib (+/- 1,5 kilo)
6 eetlepels gemalen zwarte peper
6 eetlepels zout
6 eetlepels knoflookpoeder
Rookhout naar keus (bijvoorbeeld appel, eik, hickory of kersen)

Voorbereidingen
De avond voordat je de short ribs op de barbecue gaat leggen kan je al beginnen met de voorbereidingen. Er zijn recepten waarbij aangegeven wordt om het vlies aan de bottenkant van de ribs weg te halen; dit is echter zeker niet nodig en bijna niet te doen vanwege het dikke vlies. Het advies is dan ook om het vlies er op te laten.

Maak de rub heel simpel door het zout, de peper en de knoflookpoeder in een bakje met elkaar te mengen. Snij vervolgens het meeste vet aan de bovenkant van de rib af zodat de smaken van de rub en de rook in het vlees kunnen trekken. Besmeer daarna de rib aan alle kanten met de rub; gebruik eventueel wat olijfolie als de rub niet goed blijft plakken. Laat hierna de rib nog minimaal een uur (of nacht) rusten in de koelkast.

Bakken
Bereid je barbecue voor op 120/130 graden indirect, om ongeveer 8 uur te bakken. Voeg het rookhout toe en leg de rib op de barbecue. Gebruik een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden.

De rib zal langzaam garen tot een temperatuur van 65/70 graden. Op dit moment zal de rib heel langzaam omhoog gaan in temperatuur, dit is het moment om hem dan inpakken in aluminiumfolie.

Na het inpakken zal de rib verder garen totdat een temperatuur van 95 graden is bereikt. Pak nu een sateprikker om te controleren of de rib goed gaar is. De sateprikker moet bijna geen weerstand meer geven als je hem in de rib stopt. Als deze nog wel weerstand geeft leg hem dan nog even terug. Het is niet erg als deze doorgaart naar 98 graden, het belangrijkste is dat deze goed mals is.

Na de bereiding kan je de botten eruit halen, deze vallen er als het goed is al uit. Serveren kan door er plakken van te maken.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.