Simpel maar heerlijk Stoofvlees met bier
Het is weer herfst en dan is het tijd voor stoofvlees, heerlijk met frietjes of gebakken aardappeltjes met rozemarijn. Het recept is gebaseerd op een aantal recepten die ik online heb gevonden, en een tikkeltje aangepast naar eigen smaak. Het bier wat je kan gebruiken kan een lekker smaakvol dubbel (bok)-biertje zijn, maar ook zeker een Guinness past er goed bij.
Ingrediënten:
700 gr riblappen
1 flesje dubbel bier of Guinness (300ml)
2 uien
2 teentjes knoflook
30 gr bloem
30 gr Croma (bakboter)
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
1 runderbouillon blokje
1 sneetje peperkoek (of een halve Snelle Jelle)
3 kruidnagels
1 tl nootmuskaat
1/2 tl zout
1 tl gemalen zwarte peper
Het recept
Zet de oven aan op 140 graden en snij de peperkoek, ui en knoflook in kleine stukjes. Snij ook het vlees in kleine blokjes van ongeveer twee centimeter en strooi de bloem, peper en zout over het vlees.
Pak een ovenbestendige braadpan en bak het vlees in de boter een paar minuten tot het bruin is (roer goed zodat de bloem niet aan gaat bakken), voeg hierna de ui en knoflook toe en bak het nog een paar minuten mee. Voeg hierna de peperkoek, laurierblad, tijm, bouillonblokje, kruidnagel en flesje bier toe en laat het een vijftal minuten sudderen. Roer het geheel nog een keer goed door en zet de pan 2,5 uur in de oven.
Haal de pan uit de oven en smullen maar.. Vergeet er niet een bijpassend biertje erbij te serveren. Eet smakelijk!