Pittige Pruimenchutney
Nadat ik een paar kilo pruimen had gekregen van mijn schoonmoeder ging ik op zoek naar een lekker recept voor “iets met pruimen”. Uiteindelijk uitgekomen op een chutney die heerlijk te combineren valt met een blokje oude kaas en een vijgenbroodje. Het originele recept is hier te vinden.
Ingrediënten:
2 kg pruimen, gehalveerd en ontpit
2-3 grote uien, gepeld en gesnipperd
8 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
2/3 rode pepers, fijngehakt (naar smaak)
Stukje verse geraspte gemberwortel
2 el mosterdzaad
10 kruidnagels
0,25 liter appelcider azijn
3 el balsamico azijn
0,5 kg geleisuiker
1 el zout
2 el dadelsiroop of stroop
Verhit de pruimen, uien, knoflook, pepers, gember, mosterdzaad, zout en kruidnagels in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en blijf goed roeren totdat de pruimen hun vocht loslaten. Zet hierna het vuur laag en laat de pruimen een half uur sudderen totdat ze uit elkaar zijn gevallen.
Voeg nu de azijn, suiker en stroop toe. Laat de chutney nu net zo lang pruttelen totdat het een dikke massa is geworden. Dit kan een uur duren, maar ook makkelijk twee uur.
Na afloop kan je de chutney opslaan in gesteriliseerde jampotjes of weckpotjes. De chutney is “op smaak” na vijf weken opgeslagen te zijn in een redelijk koele en donkere ruimte.