Ossobuco
De italiaanse klassieker ossobuco hoeft eigenlijk weinig uitleg. Heerlijk gegaarde kalfsschenkels met goede bijpassende groenten en pasta. Fingerlicking good!
Ingrediënten
2 kalfsschenkels (3 à 4 cm dik)
bloem
Extra Virgine olijfolie
1 dikke ui
2 teentjes knoflook300 gr pasta
2 stengels selderij
1 halve winterpeen
1 dl witte wijn
2 laurierblaadjes
3 takjes verse tijm
1 bosje peterselie
1 blik tomatenpulk
200 ml passata
2 tomaten
1 citroen
1 bosje krulpeterselie
Begin met het insnijden van de rand van de kalfsschenkels, zodat deze niet opkrullen tijdens het bakken. Kruid de schenkels daarna met peper en zout. Haal hierna de schenkels door de bloem en tik de overtollige bloem er vanaf.
Verhit een braadpan op matig vuur en bak de schenkels aan beide zijden goudbruin in olijfolie. Zorg voor een mooi bruin korstje. Haal hierna het vlees uit de pan en de pan van het vuur.
Snij nu de groente; hoe kleiner je het snijdt hoe mooier en lekkerder je ossobuco wordt (uien, knoflook, selderij en wortels).
Zet de braadpan terug op een klein vuur en stoof de groenten er langzaam in. Blus na 5 minuten af met de witte wijn. Leg daarna het vlees op de gestoofde groente, inclusief de vrijgekomen sappen.
Knoop de laurierblaadjes, peterselie, rozemarijn en tijm bij elkaar en voeg dit ook toe aan de braadpan. Giet hierna de tomatenpulp of passata erbij. De ossobuco moet nu nog ongeveer 3 uur stoven.
Een half uur voordat de ossobuco klaar is zet je een pan water op en breng deze aan de kook. Gebruik dit water om de tomaten te ontvellen. Verwijder de zaadjes van de tomaten, snij ze in blokjes en voeg ze toe aan de pruttelende ossobuco.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking (of maak zelf verse pasta!).
Ga nu aan de slag met de gremolata (koude topping van citroen, knoflook, platte peterselie en extra vergine olijfolie). Rasp of plet de knoflook fijn, rasp een deel van de citroen en hak de peterselie fijn. Meng dit alles bij elkaar met wat goede olijfolie en proef of de smaken in balans zijn.
Proef de ossobuco en voeg naar smaak nog peper of zout toe. Serveer per persoon een schenkel met een flinke schep groentesaus. Doe er een portie spaghetti bij en strooi de gremolata over elk bord.
Eet smakelijk!