Ossenstaartsoep
Er zijn zeer veel verschillende recepten voor ossenstaartsoep, van hele simpele tot uitgebreide. Onderstaande is de versie die ik voor de kerst heb gemaakt. Let op! Begin een dag vantevoren.
Ingredienten:
1 kilo ossenstaart
1 runderschenkel
1 potje runderfond
4 runderbouillonblokjes
6 eetlepels ketjap
2 uien
1 prei
2 tenen knoflook
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
2 kruidnagels
blikje tomatenpuree
klontje boter
zout en peper
Maak de groente schoon en snij ze in grove stukken.
Pak een grote pan en bak de ossenstaart een paar minuten in de boter op middelhoog vuur. Open het blikje tomatenpuree en bak dit met het vlees mee om de tomatenpuree te ontzuren. Voeg hierna de groente toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg nu de fond, bouillonblokjes, runderschenkel, ketjap, laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels en 2,5 liter water toe. Breng dit aan de kook en laat 3 uur op een laag vuur trekken.
Zeef de soep, haal de groente en kruiden eruit, deze hebben hun smaak afgegeven. Zet de soep nu voor een nacht in de koelkast.
Haal de volgende dag de soep uit de koelkast, verwarm deze opnieuw en laat de bouillon weer drie uur trekken.
Pluk het vlees van de botten en voeg het weer toe aan de soep. Verwarm nog 10 minuten voor te serveren.
Eén gedachte over “ Ossenstaartsoep”
Ga deze soep vandaag voor de 2e keer maken, voorheen gebruikte ik op het laatst een zakje ossenstaartsoep om mijn soep op smaak te brengen maar het recept zoals hier beschreven is 10 keer lekkerder. Vind het fijn dat ik deze soep lekker kan kruiden zoals beschreven zonder chemische toevoegingen.