Oliebollen met bier
Dit recept is goed voor 40/50 Oliebollen. Pak voor het bier liefst een lekker donker biertje met veel smaak.
Ook lekker voor de afwisseling: voeg naar smaak kleine stukjes appel toe aan de rozijnenbollen.
Ingrediënten300 ml bier naar keuze
1 kilo bloem
700 ml melk
500 gr krenten of rozijnen (optioneel)25 gr boter
1 el suiker
2 eieren
1 zakje gedroogd gist
1 tl zout
En natuurlijk: Een frituur of pan gevuld met zonnebloemolie op 180 graden.
Bereidingswijze
Mocht je rozijnenbollen willen maken, laat dan de rozijnen of krenten wellen in het bier voor een kwartier. Vang hierna het bier weer op om later te gebruiken.
Verwarm in een pan het bier, de melk, boter, suiker en gist tot ongeveer 30 / 35 graden. Klop de eieren los in een bakje.
Pak een grote beslagkom en doe hier de bloem in. Voeg hier het gistmengsel, de eieren en het zout aan toe en meng het beslag nu tot een glad geheel.
Roer de eventuele rozijnen of stukjes appel er nu doorheen.
Dek de beslagkom af en laat het beslag op een warme plek 45 minuten rijzen tot het minimaal is verdubbeld in grootte. Verwarm ondertussen de olie tot 180 graden.
Klop nu het beslag een aantal keer door met een spatel of pollepel (bakkers noemen dit “doorslaan”), om een betere structuur te krijgen.
Pak nu een ijsschep of twee losse lepels en pak beslag ter grote van een golfbal en laat deze in de olie zakken. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken en draai ze halverwege om.
Bak per keer maximaal 5 oliebollen, anders koelt de olie teveel af.
Als de oliebollen mooi bruin zijn, schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op een paar vellen keukenpapier.
Serveren met poedersuiker. Eet smakelijk!