Met five spices gemarineerd buikspek
Met een nieuwe barbecue onder mijn arm was ik op zoek naar een leuk recept om voor de eerste keer low-and-slow te maken. Na struinen op wat fora kwam ik op onderstaand recept, en ik moet zeggen: ook de dag erna was het nog heerlijk!
Ingrediënten:
1 kilo buikspek zonder zwoerd
2 eetlepels 5 spices
0,5 eetlepel donkere basterdsuiker
3 eetlepels soja saus
2 eetlepels water
2 tl chili flakes
0,5 eetlepel appelstroop
2 gram zoutVoor het aflakken:
100 ml sinaasappelsap
3 eetlepels appelstroop
Stap 1: Marineren
Roer alle ingredienten voor de marinade bij elkaar, zodat het een vloeibaar geheel wordt zonder brokken van de appelstroop. Zorg er daarna voor dat je het buikspek (eventueel in 2 losse zakken) marineert in een ziplock-, of vacumeerzak voor een dag of 3 in de koelkast. Draai de zak elke dag een keer om.
Stap 2: Bereiden van het spek
Zorg ervoor dat je barbecue of smoker ingesteld staat voor bereiding op ongeveer 100 graden, en stop een vleesthermometer in het buikspek, afgesteld op 68 graden. Leg hierna het vlees op de barbecue en het wachten kan beginnen.
Let op: vang de overtollige marinade op, deze moet nog worden gebruikt voor het aflakken.
Stap 3: Aflakken
Stop de opgevangen marinade, samen met de extra ingredienten in een pan en kook het in totdat er een bijna smeuige substantie is ontstaan. Mocht het te dik worden kan je er altijd nog een beetje water bij stoppen.
Laat het spek binnen een uur of 4 gaar worden en als je thermometer begint te piepen, kan je om de 10 minuten het buikspek gaan aflakken totdat deze 72 graden heeft bereikt.
Als het spek op temperatuur is haal je het van de barbecue af en laat het nog even rusten in aluminium-folie.
Eet smakelijk!