Krokant “Crackling” buikspek van de barbecue (met zwoerd)

Krokant “Crackling” buikspek van de barbecue (met zwoerd)

Buikspek, een van mijn favoriete stukken vlees van de barbecue. Superveel smaak en een lekker stukje vlees om te marineren, je kan er ook ontzettend veel mee doen! Deze keer heb ik geprobeerd om de Crackling-variant te maken, wat niks meer wil zeggen dat je het zwoerd krokant bakt. Het is nog best een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, omdat het zwoerd moet worden uitgedroogd, anders kan de harde kortst niet ontstaan. Dit recept is redelijk fool-proof en makkelijk voor elkaar te krijgen.

Ingrediënten:
1 kilo buikspek met zwoerd

1 pak zeezout

Voor de marinade (deze kan je uiteraard naar smaak zelf aanpassen):
2 eetlepels 5 spices
2 eetlepels donkere basterdsuiker
3 eetlepels soja saus
2 eetlepels water
2 tl chili flakes
0,5 eetlepel appelstroop
2 gram zout (eventueel colorozo zout)


De dag vantevoren: Het vlees marineren
Pak een ovenschaal of ander bakje waar je stuk buikspek goed in past en leg het vlees hier in met het zwoerd naar boven. Dep het vlees goed af zodat het droog is. Roer alle ingrediënten van de marinade door elkaar en doe de marinade in het bakje erbij, let goed op dat de marinade niet het zwoerd raakt!

Leg het buikspek zonder afdekking in de koelkast, dit zorgt er namelijk voor dat de koelkast nog meer vocht uit de zwoerd haalt.

De ochtend van het bakken

Haal het buikspek uit het bakje en snij met een heel scherp mes (in mijn geval een stanleymes) het zwoerd in, in blokjes van 1,5 bij 1,5 centimeter. Snij ongeveer een halve tot een hele centimeter diep zodat je door het zwoerd heen bent.

Leg hierna het buikspek weer in een bakje met de marinade en bestrooi het met een dikke laag zeezout. Laat dit nu nog een aantal uur intrekken zodat er nog meer vocht uit het zwoerd wordt getrokken.

Het bakken

Twee of drie uur voordat je wil gaan eten steek je de barbecue aan op de gewenste temperatuur. Bereid de barbecue voor op indirecte hitte. Voor de garing kan je verschillende tijden en temperaturen gebruiken, als richtlijn:

  • 45 minuten op 200 graden, of:
  • 90 minuten op 150 graden

Leg nu het buikspek in het bakje met de marinade en zoutkorst op de barbecue en laat hem rustig garen.

Haal hierna het buikspek van de barbecue, veeg de zoutkorst eraf en stook de barbecue op naar 240 graden. Als de barbecue op temperatuur is leg je het buikspek er nog een half uur zonder bakje op, zodat het buikspek krokant afgebakken gaat worden (nog steeds indirect, met het zwoerd aan de bovenkant). Laat na afloop het vlees nog tien minuten rusten.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Krokant “Crackling” buikspek van de barbecue (met zwoerd)

  1. Ik gebruik daarvoor een stevig smal borsteltje. maar je krijgt nooit alles er helemaal uit.
    Zelf vind ik dat het best een beetje zout mag zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.