Knoflook-alarm: Naan brood
Bij een Indiase avond hoort ook Indiaas brood, ofwel: Naan! Simpel om te maken, en heerlijk bij een goede curry. Je bent er een half uurtje mee kwijt, maar dan heb je ook wel broodjes die ontzettend veel lekkerder zijn dan de opwarm-Naan’s van de supermarkt. Het recept komt hier vandaan.
Ingrediënten:
1 kilo bloem
2 zakjes gist
2 zakjes bakpoeder
4 flinke eetlepels dikke Arabische yoghurt
4 theelepels rietsuiker
2 eetlepels olijfolie
300 ml halfvolle melk
2 large eieren
2 theelepels zout
Roomboter om mee in te smeren
Kruidenmengsel voor knoflooknaan:
8 grote tenen geperste knoflook
2 theelepels komijnzaad
eetlepel korianderzaad
Kruidenmengsel voor koriandernaan:
8 grote tenen geperste knoflook
2 theelepels komijnzaad
handvol fijngehakte verse koriander
eetlepel habba a sawda (nigellazaad, verkrijgbaar in toko’s)
Stap 1: Kruidenkeuzestress
De belangrijkste keus van dit recept is het kiezen van de kruiden; knoflook of koriander? Zelf ben ik erg fan van knoflook, al schijnt de koriandernaan ook erg lekker te zijn. Anyway: hak en vijzel de kruiden door elkaar, zodat je een prutje krijgt om in het deeg te doen.
Stap 2: Het deeg
Meng alles behalve de bloem en de gist door elkaar heen in een grote kom, zodat het een grote kleffe zooi wordt. Voeg hierna de gist toe en beetje voor beetje de bloem. Blijf roeren en als het deeg een stevige substantie begint te krijgen, haal het uit de kom en kneed het op je aanrecht. Als je deeg goed is, stop het terug in de kom en laat het met een vochtige theedoek op de kom een uur of drie rijzen.
Stap 3: De Naan bouwen
Maak van het gerezen deeg, losse bollen van ongeveer een tennisbal groot. Rol deze uit tot een plakaat van 10 centimter bij 20 centimeter en zorg er ook voor dat het deeg overal een centimeter dik is. Mocht dit niet zo zijn, dan zijn je tennisballen te klein :)
Stap 4: Bakken!
Verwarm je oven op 220 graden. Smeer de Naans met een kwastje in met (gesmolten) roomboter en bak ze in 8 tot 10 minuten af.
Eet smakelijk!