Homemade Sriracha saus

Homemade Sriracha saus

Afgelopen zomer heb ik veel pepers gekweekt, zeer veel milde rode pepers, maar ook enkele zeer pittige varianten. Een van de recepten die ik heb gemaakt is onderstaande Sriracha saus, welke je naar smaak kan varieren in pittigheid. Bijzondere van deze saus is dat deze gefermenteerd is. Door de toevoeging van de suiker in de fermentatie is de smaak anders dan “gewone” gefermenteerde sauzen.

Ingrediënten

350 gr rode pepers
50 gr hete pepers (bijvoorbeeld Rawit, Cayenne, Chinese 5 color pepers)
2 tenen knoflook
70 gr suiker 
8 gr zout
80ml appelazijn
1 theelepel oestersaus of vissaus
Optioneel:  citroengras, gember of extra knoflook 

Belangrijk bij fermenteren is dat je steriel werkt. Pak daarom een weckpot en zorg dat deze goed schoon is door deze uit te koken. Ook belangrijk is dat het zout in een verhouding van aantal pepers wordt toegevoegd. Dit is bij een standaard fermentatie 2% van het gewicht van de pepers. In dit geval is dat dus 8 gram zout bij 400 gram pepers. Bij meer pepers moet je dus in verhouding evenveel zout toevoegen. Het zout is aanwezig in de fermentatie omdat de slechte bacterien dan niet de kans krijgen om te groeien.

Snij de pepers, knoflook en de andere optionele ingredienten fijn, of maak er een papje van in een keukenmachine. Voeg hier het zout en de suiker toe en voeg alles in de weckpot. Ga ook hier schoon te werk.

Laat de weckpot open en plaats een plastic ziplock-bag over de weckpot af, en doe daarom een elastiek om de vrijgekomen CO2 te laten ontsnappen, maar dat andere stoffen niet in de pot kunnen komen.

Zet de weckpot op een plek waar het constant 20 graden is en laat deze nu minstens 10 dagen fermenteren, en zorg ervoor dat je elke dag het mengsel een keer roert.

Als het lange wachten klaar is kan je de Sriracha afmaken. Stop nu alle overgebleven ingredienten in de blender, inclusief de gefermenteerde pepers en meng alles goed tot een gladde saus.

Je kan door de toegevoegde azijn deze saus een aantal maanden bewaren op een koele donkere plek, of in de koelkast.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.