Gravad Lax

Gravad Lax

De van oorsprong Scandinavische bereiding van zalm betekent “gat in de grond” (gravad) en “zalm” (lax). Dit slaat op de bereiding, namelijk dat de kruiden die je toevoegt door de tijd, lage temperatuur en druk heerlijk in de zalm zullen trekken.

Het recept wijkt af van het standaardrecept waarbij enkel zout, peper, suiker en (veel) dille in zit. De extra toevoegingen kan je naar smaak natuurlijk zelf mee experimenteren. Hetzelfde geldt voor de drank; aquavit is een Scandinavische lekkernij, maar met gin of wodka kan natuurlijk ook.

Het duurt 48 uur voordat de zalm klaar is, zorg dat je op tijd begint!

Ingrediënten Gravad Lax

1 zalmzijde van ongeveer 900 gram
een grote bos verse dille 
20 ml wodka, aquavit of gin
2 el zeezout
1 el zwarte gemalen zwarte peper
1,5 el suiker
5 jeneverbessen
Rasp van 1 citroen
Rasp van 1 sinaasappel

Ingrediënten Mosterd Dille dressing

2,5 el dijonmosterd
30 gr witte basterdsuiker
1 el witte wijnazijn
75 ml zonnebloem- of arachideolie
een handje verse dille, fijngehakt

Snij de zalmmoot over de breedte doormidden, dep deze droog en controleer dat er geen graten in zitten.

Meng de dille, gekozen drank, zout, peper, suiker, jeneverbessen, citroen- en sinaasappelrasp met een keukenmachine tot een pasta. Pak een schaal en bekleed deze met plastic folie. Leg een deel van de zalm met de huid naar beneden op folie en smeer de bovenkant in met de pasta.

Leg de andere helft van de zalm met de huid naar boven er nu bovenop en pak dit nu in met huishoudfolie zodat je een “sandwich” krijgt met de pasta ertussen. Leg de zalm voor 48 uur in de koelkast met een zware plank of schaal er bovenop. Draai de zalm tweemaal per dag een keer om.

Ondertussen kan je de saus maken; Roer de mosterd, honing, azijn en suiker door elkaar in een kom. Schenk langzaam ongeveer vier eetlepels olie erbij terwijl je de saus flink klopt met een garde. Als het goed is wordt de saus langzaam dikker. Breng de saus op smaak met peper en fijngehakte dille.

Als het lange wachten voorbij is kan je de zalm uitpakken en het merendeel van de pasta er vanaf vegen. Snij de zalm met een scherp mes in dunne plakken.

Serveer de zalm op toastjes of brood.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.