Goddelijke garnalen-dish
Herman den Blijker, wie kent hem niet? De beste man heeft ooit een leuk kookboek geschreven over wortels en juin, wat al een aantal tijdje op de boekenplank lag, want de recepten spraken me eigenlijk nooit heel erg aan. Dacht ik. Want toen ik het laatst een keer ter inspiratie opende, kwam ik onderstaand recept tegen; Een beetje aangepast naar eigen smaak (en hoeveelheid garnalen ;) ), en werkelijk: heer-lijk!
Eet smakelijk :)
Ingrediënten:
1 bol knoflook (jaja)
Zonnebloemolie
10 diepvriesgamba’s
12 grote (verse) garnalen
1,5 liter kippenbouillon
3 rode pepers
2cm gember
15 korianderzaadjes
6 wortels
200g gele of rode linzen
2tl kardemompoeder
2 sjalotten, in plakjes
2 laurierbladeren
Bosje verse koriander
Allereerst: de garnalenbouillon
Snijd 4 knoflookteentjes fijn. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de (diepvries)-gamba’s met de knoflook. Voeg 0,2l kippenbouillon toe en kook in tot de helft. Zeef de bouillon, roer er 2 eetlepels boter door en zet de gambabouillon apart.
Stap twee: de smaakmaker
Breng in een klein pannetje wat water aan de kook en kook hierin kort twee rode pepers anderhalve minuut. Haal de pepers uit het water, dep ze droog en schraap met een keukenmesje het vruchtvlees uit de peper en snij het fijn.
Wrijf in een vijzel de fijngesneden gember, 2 knoflookteentjes en de korianderzaadjes fijn. Voeg ook de rodepeperpulp toe. Zet ondertussen de oven aan op 180 graden.
Het linzenprutje
Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak het specerijenmengsel en de in stukken gesneden wortels op middelhoog vuur. Voeg na 2 minuten de sjalotten, de laurierblaadjes en de overgebleven kippenbouillon toe. Kook de linzen hierin in 20 minuten gaar. Voeg aan het einde van de kooktijd de gambabouillon toe.
Finishing touch!
Snijd een knoflookteentje en de rode peper, voeg dit samen met de grote garnalen in een ovenschaal en bak deze in een voorverwarmde oven op 180 graden in 12 minuten gaar.
Verdeel de linzen over 4 kommen, garneer met de verse koriander; voeg als laatste de grote garnalen toe.