Chimichurri, ook wel “Give me curry”
Je houdt er van, of je houdt er niet van: Chimichurri. De naam is van oorsprong bedacht door de engelsen, die aan de onderdrukte Argentijnen “Give me curry” vroegen voor op hun biefstukken. De andere verklaring van de naam is dat deze afkomstig zou zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid.
Heerlijk sausje voor op een stuk rundvlees, zoals Bavette!
Het originele recept heb ik nergens kunnen vinden, maar onderstaande recept is gebaseerd op deze, deze en deze recepten op de interwebs.
Ingrediënten:
100ml olijfolie
4 teentjes knoflook
1/2 ui
1 chillipeper, kan met of zonder zaadjes
3 el rode wijnazijn
2 el (verse) oregano
25 gr verse peterselie (supermarkt-bakje)
Het recept
Meng alle ingredienten in een keukenmachine bij elkaar, zodat er een “grove” saus ontstaat, voeg peper en zout naar smaak toe. Laat deze saus een paar uur in de koelkast intrekken.