Ceviche
Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht, wat een rauwe visschotel is die nu nog steeds populair is in Zuid Amerika. De vis wordt bereid en gegaard door citroen- of limoenzuur, met uien en chilipepers toegevoegd aan de marinade, ook wel tijgermelk genoemd. Het gerecht wordt vaak gegeten met zoete aardappel, avocado of mais.
Afhankelijk van de stevigheid van de vissoort moet je de vis een bepaalde tijd garen in de marinade. Hoe steviger de vis, des te langer. Zo kan een zeeduivel vier à zes minuten baden in de tijgermelk, tonijn twee à vier minuten en makreel één à twee minuten.
Let wel dat het een bereiding is met rauwe vis, dus een verkeerde bereiding of geen verse vis kan leiden tot een voedselvergiftiging.
Ingrediënten
600 gr zeebaarsfilet stukje gele madame jeanette-peper 1 rode chilipeper (lombok) 300 ml limoensap 30 gr gember 2 teentjes knoflook 6 takjes koriander 1 kleine rode ui
Maak de tijgermelk. Pureer de madame jeanette, geschild gember, knoflook, 3 takjes koriander, een halve theelepel zout, limoensap en 100 gram vis in een blender. Laat een paar minuten staan en schenk door een zeef en vang het sap op.
Snij de rode ui in hele dunne halve ringen en leg deze in ijswater. Snij de overgebleven zeebaars in smalle repen en marineer deze met de gezeefde marinade. Laat dit 4-5 minuten staan, roer dit af en toe om.
Knijp zoveel mogelijk water uit de ui. Snij de rode chillipeper fijn en meg deze met de blaadjes van de overgebleven koriander en driekwart van de ui door de vis. Proef en voeg zo nodig nog een snufje zout toe. Verdeel de ceviche over 4 bordjes en garneer met de overgebleven ui. Serveer direct.
Eet smakelijk!