Big Mac recept
Het komt maar een paar keer per jaar voor, maar als ik bij de McDonalds eet, bestel ik altijd een Big Mac. Een lekkere kleffe burger met een heerlijk sausje, niks meer aan doen! Het leek me leuk om deze zelf een keer te maken, met hulp van de recepten die al online staan is dat goed gelukt! Het recept is enigszins geheim, al heeft McDonalds Canada hier wel een youtube filmpje over online gezet. Er is al heel veel geschreven over de Big Mac, en hoe je hem klaarmaakt. Pitmaster X heeft een video erover gemaakt, en hier en hier staan nog meer recepten.
Toen ik dit recept zelf maakte gebruikte ik 1,5 broodje voor 1 Big Mac, maar je kan er ook voor kiezen om 1 broodje in 3 stukken te snijden. Voor de smaak maakt dat niet heel veel uit.
Het resultaat was een heerlijke burger, met dezelfde smaak als de Big Mac, alleen het vlees was wat smaakvoller.
Ingrediënten Relish (genoeg voor 10 Big Mac’s)6 kleine zoetzure augurken uit pot
50ml augurksap
10 zoetzure zilveruitjes
3el zoetzure rauwkost (wortel en kool)
4el suiker
Ingrediënten Big Mac saus (genoeg voor 10 Big Mac’s)250ml mayonaise
75ml relish (zie boven)
2el mosterd
1el witte wijn azijn
1tl knoflookpoeder
1tl uienpoeder
1tl paprikapoeder
Overige ingrediënten (Per Big Mac)1 of 1,5 Hamburgerbroodje met maanzaad
180gr rundvlees
1el suiker
1 Plakje Cheddar kaas per burger
4 Schijfjes augurk
1 handje ijsbergsla
2el fijngesneden ui
Voorbereiding
De voorbereidingen kan je eventueel al de dag van tevoren uitvoeren.
Meng het gehakt met de suiker, en maak 2 hamburgers per broodje (dus 90 gram per stuk). Maak het gehakt plat en zorg dat de schijven ongeveer 1 cm dik zijn. Leg de hamburgers op een velletje bakpapier of plastic folie en laat ze minimaal 2 uur opstijven in de diepvries.
Stop alle ingrediënten van de Relish in een blender en blend alles tot een moes.
Stop alle ingredienten van de Big Mac saus in een schaal en meng deze goed door elkaar heen. Zet dit na afloop afgedekt in de koelkast.
Snij eventueel de hamburgerbroodjes al in, zorg dat je een bovenkant, middenstuk en onderkant hebt.
Bereiding
Steek je barbecue aan voor direct grillen op ongeveer 250 graden. Rooster de broodjes op de barbecue zodat ze een beetje bruin zijn.
Bak hierna de hamburgers in een paar minuten klaar, zodat ze lekker bruin zijn. Ongeveer 2 minuten per kant.
Nu is het een kwestie van stapelen, voor de makkelijkheid staat onder nog een lijst met de volgorde :)
Pak de onderkant van een broodje en besmeer deze met de Big Mac saus. doe hierop 1 eetlepel fijngesneden uitjes, en een handje sla. Leg hierop het plakje cheddar en de burger. Hierna mag het middelste stuk van het broodje erop. Smeer deze ook weer in met de saus, leg hier ook weer uitjes en sla op. Leg hier nu de schijfjes augurk op, gevolgd door de burger en de bovenkant van het broodje.
Serveer met frietjes. Eet smakelijk!
Wat is nou de volgorde van dit broodje?
<Bovenkant>
- Broodje
- Burger
- Augurk
- Sla
- Uitjes
- Saus
- Broodje
- Burger
- Cheddar
- Sla
- Uitjes
- Saus
- Broodje
<Onderkant>