Basisrecept voor Spareribs (321 methode)

Basisrecept voor Spareribs (321 methode)

Heerlijke spareribs van de barbecue; het standaard recept wat fool-proof is en door heel veel mensen wordt gebruikt is de zogenaamde “3-2-1 methode”. Dit houdt in dat je 3 fases hebt van het koken van de sparerib:

  • 3 uur garen op 110 graden, inclusief rookhout
  • 2 uur garen in aluminiumfolie op 110 graden
  • 1 uur na-garen op 110 graden

In totaal ben je dus zes uur bezig met het “low and slow” koken van de ribs. Let wel: als je niet zo’n hele dikke spareribs hebt kan je overwegen om de eerste stap een uur minder te doen, waardoor je het schema 2-2-1 krijgt.

Wat betreft de gekozen barbecuesaus of -rub ben je geheel vrij. Er zijn heel veel verschillende sauzen en rubs in omloop, maar je kan de rub bijvoorbeeld ook heel goed zelf maken, zie de ingrediënten daarvoor hieronder.

Ingrediënten

Spareribs
4 el Barbecue saus per rib
4 el Barbecue Rub per rib (kant en klaar of zelfgemaakt, zie onder)
1 el Mosterd per rib
50 ml Appelsap per rib
Handvol rookhout (appel, kers, druif, naar smaak)

Ingrediënten zelfgemaakte “wedstrijdrub

1 deel paprikapoeder
1 deel knoflookpoeder
1 deel uienpoeder
½ deel zout
½ deel zwarte peper
1 deel bruine basterd suiker (eventueel later toevoegen) 

Bereiding

De avond voordat je aan de slag gaat met de ribs kan je deze al in de rub zetten. Dit doe je door eerst aan de onderkant het vlies van de ribs af te halen met een vork en stuk keukenpapier. Snij eventuele losse stukken vlees of vet van de rib. Daarna kan je de rib insmeren met mosterd om de rub beter te laten plakken. Sprenkel daarna de rib in met de rub zodat deze overal een goede laag heeft.

De dag zelf stel je je barbecue in op 110 graden “indirect” barbecueën. Gooi het rookhout op de kolen en leg nu de rib(s) op de barbecue. Laat deze nu, volgens het schema, drie uur garen.

Haal de ribs van de barbecue en pak ze per stuk in aluminiumfolie, inclusief 50 milliliter appelsap. Dit sap zorgt ervoor dat de ribs gaar stomen en de appelsmaak zorgt voor extra smaak.

Leg de ribs twee uur lang terug op de barbecue en laat ze verder garen. Haal ze hierna weer van de barbecue, pak ze voorzichtig uit de aluminiumfolie (let op! heet!), en gaar ze onverpakt het laatste uur af.

Tijdens het laatste uur garen kan je de ribs insmeren met barbecuesaus, ook wel aflakken. Afhankelijk van de dikte van de saus kan je dit twee tot drie keer doen.

Haal de ribs na het laatste uur van de barbecue, laat ze nog een 10 minuten rusten en ze zijn klaar om gegeten te worden.

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “ Basisrecept voor Spareribs (321 methode)

  1. Leuke site en een mooie uitleg!
    Spare-ribs 3-2-1 is mijn grote favoriet op de kamado.
    Zelf laat ik het zout uit de rub altijd weg en vind ik het lekker om er wat komijn bij te doen.

    Ik zal binnenkort die curryworst van jullie eens gaan maken! :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.