Traditionele Brabantse Worstenbroodjes

Traditionele Brabantse Worstenbroodjes

1488263_693694557321105_1458975527_nWat is een Brabants Bourgondisch blog nou zonder een goed recept voor worstenbroodjes? Dat vroegen wij ons ook af en we zijn op zoek gegaan naar het allerbeste recept dat we konden vinden. Zelf zijn we al een paar jaar tijdens de kerst en oud&nieuw periode bezig met dit recept, wat volgens ons nog wel wat finetuning kon gebruiken. Voor de allerbeste Brabantse Worstenbroodjes volg je daarom dus dit verbeterde recept, gebaseerd op het verbeterde recept voor 50 worstenbroodjes (waar je ongeveer vier uur mee bezig bent). In het geval van heel veel vrienden (of een grote vriezer), houden we je niet tegen om meer te bakken.

Het geheim van een goed worstenbroodje zijn de ingrediënten van de worst. Gehakt heeft namelijk de neiging om flink te krimpen als het bakt, waardoor als je niks doet een broodje lucht met een klein worstje krijgt. De truc is om een juiste balans te krijgen tussen de smaak van het gehakt en het paneermeel en eieren, die zorgen dat het gehakt niet slinkt.

Ingrediënten:

Het deeg
1 kg bloem
6 dl melk
150 gr boter in blokjes
20 gr zout
5 gr suiker (2 tl)
2 zakjes instant gist

De worstjes
1,2 kg ongekruid varkensgehakt
3 eieren
1 dl melk
200 gr paneermeel
Specerijen (30 gr gehaktkruiden, nootmuskaat, foeli en peper)

Overig
Extra bloem om te bestuiven
1 losgeklopt ei

Optioneel: ontbijtspek (voor de Roy Donders variant)


1476581_693694700654424_1866494583_nStap 1: Het deeg
De basis van een goed worstenbroodje is het deeg, geef hier dan ook veel aandacht en liefde aan. Begin met de melk en de boter op te warmen in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten. Zeef ondertussen de bloem in een beslagkom en voeg alle droge ingrediënten toe. Terwijl je mixed, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt. Haal het deeg uit de kom, maak er een mooie bol van en leg het (weer in de kom) onder een warme vochtige doek zodat het deeg een half uur kan rijzen. Voor een nog beter resultaat zet je de kom in de oven met een temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

1507876_693694663987761_2136169152_nStap 2: De Worstjes
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel en de specerijen. Voeg daarna de melk in delen toe, mocht het gehakt te vochtig worden kan er ook minder melk worden gebruikt. Controleer of de kruiden goed in balans zijn, voeg eventueel naar smaak nog toe. Maak het af met peper en zout.

Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 34 gram per worstje. Leg ze na het rollen op een plaat die is bestrooid met bloem tegen het plakken.

Stap 3: Wederom het deeg
Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 38 gram en maak er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige handdoek. Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.

Stap 4: Het maken van de broodjes
Pak een bolletje en maak het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje. Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en vouw ze over het worstje. Doe nu hetzelfde voor de lange zijde; plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde. Maak het eventueel wat vochtig zodat het beter blijft plakken. Leg het broodje op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei. Mocht dit wat lastig gaan, voeg dan een snufje zout en water toe aan het ei. Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

1486787_693694487321112_1805821430_nStap 5: Afbakken
Als de schalen met broodjes zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven is opgewarmd, bak dan in 25 minuten per plaat de broodjes af. Laat ze hierna afkoelen op een rooster.

Bewaaradvies
Je kan de broodjes prima bewaren in de koelkast en de diepvries. Als je ze op wil warmen, doe je dit in een paar minuten in de oven tussen de 150 en 175 graden.

5 gedachten over “Traditionele Brabantse Worstenbroodjes

  1. Heb deze vandaag gemaakt. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Bij mij kwam de verhouding vlees-brood wel wat vleziger uit dan mij ideaal lijkt, maar dat kan ook komen omdat ik de broodjes misschien wat te kort heb laten rijzen. Of omdat de melk te warm was. Desalniettemin erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.