Overheerlijke lemon cheesecake

Overheerlijke lemon cheesecake

Mijn primeur op Nondeju, Wa Lekker! Graag wil ik een aantal van mijn favoriete (bak)recepten delen, te beginnen met deze overheerlijke lemon cheesecake. Een collega tipte mij op het originele recept. Het is van Bagels en Beans en je vindt het hier. Zelf heb ik het wat aangepast (ik hou nu eenmaal heel erg van citroen), maar ook het origineel is een aanrader! Zie hier mijn versie:

Ingrediënten:

sap van 5 verse citroenen
2 ½ zakje vanillesuiker
1 eetlepel bakpoeder
90 gram custardpoeder
300 gram witte basterdsuiker
1 kilo magere kwark
200 gram boter
1 ei
4 eidooiers
½ pak bastognekoeken
½ pak mariabiscuits


Voorbereidingen
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bedek de bodem van een springvorm (26 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter of bakspray. Verwarm de oven voor op ongeveer 170 graden. Deze cheesecake kan gebakken worden zonder waterbad. Hij scheurt soms wat in, maar zelf vind ik dat niet erg. Mocht je toch graag een waterbad gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook.

De cheesecake
Verkruimel de bastognekoeken en de mariabiscuits. Je kunt hier natuurlijk heel saai de keukenmachine voor gebruiken, maar als je wat agressie kwijt moet zijn een plastic zak en deegroller ook erg effectief. En je kun er natuurlijk altijd even op stampen (zorg wel voor een stevige plastic zak). Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm.
Klop de boter romig en voeg vervolgens de suiker toe. Klop daarna de eierdooiers en het ei één voor één door het mengel en voeg vervolgens geleidelijk alle overige ingrediënten toe tot je een glad mengsel hebt. Stort het mengsel in de springvorm.

Bak de cheesecake ongeveer 45 minuten in de oven. De cheesecake is klaar als deze goudbruin oogt van boven. De binnenkant mag nog wat vloeibaar ogen want dit stolt nog in de koelkast, maar hij moet wel wat dikker zijn dan voor het bakken.

Haal de cheesecake uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen. Als de cake geheel is afgekoeld, kun je hem bedekken met folie en in de koelkast verder laten koelen gedurende minstens 2 uur, maar liefst wat langer.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.