Op z’n Brits: Traditional Beef and Mushroom Pie

Op z’n Brits: Traditional Beef and Mushroom Pie

IMG_0870Laatst stond ik in de supermarkt en wilde onze nieuwe keukenmachine testen door “iets met deeg” te bakken. Even Googlen en ik kwam op dit recept, wat al een tijdje op mijn bucketlist stond en tijdens deze regenachtige zondagmiddag kon gaan bakken. Snel alle ingrediënten gekocht, want er moest gekookt worden; het heeft even tijd nodig om te stoven.

De Britten staan bekend om hun hartige “Pie’s”, hun bier en smaakvolle ingrediënten. Dit recept is dan ook perfect voor in de koude wintermaanden, als je het hier niet meer warm van krijgt, dan weet ik het ook niet meer.

Ingrediënten:

Voor het rundvlees:
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
1 kilo runderlappen
3 grote uien
4 grote wortels
2 eetlepels suiker
4 eetlepels bloem
300ml Guinness (of een ander smaakvol bier)
2 Rundvlees bouillonblokjes, opgelost in 300 ml water
Een paar takken Tijm, Peterselie en twee laurierbladeren (vastgebonden)
200 gram gerookt spek
200 gram kastanje champignons
200 gram bospaddestoelen

Voor het deeg:
650 gram bloem
250 gram koude boter (in blokjes), plus extra om in te vetten
1 eierdooier voor het glazuur


Stap 1: Vlees bakken
Pak een grote braadpan die in de oven past en bak het vlees met wat olie in 10 minuten bruin. Verhit ondertussen de oven naar 160 graden en snij de wortels en uien in grove stukken. Als het vlees bruin is, haal het uit de pan. Bak nu de uien en de wortels met een beetje olie in 5 minuten, totdat de uien glazig zijn en de wortels zacht beginnen te worden. Voeg nu de bloem en suiker toe aan dit mengsel en blijf goed roeren, zodat het niet aan de bodem koekt. Als de bloem bruin begint te worden kan het vlees weer terug in de pan en roer je het nog een keer goed door. Giet nu de azijn, bouillon en Guinness in de pan, voeg peper en zout toe en stop het bundeltje kruiden in het midden van de pan. Zet nu een deksel op de pan en laat het in de oven voor minstens twee uur stoven, totdat het vlees zacht is geworden.

Stap 2: Vulling maken
Terwijl het vlees aan het stoven is, moet de rest van de vulling worden gemaakt. Pak een pan met een beetje olie en bak hierin de gerookte spekblokjes in 3 minuten krokant. Snij de champignons en bospaddestoelen in kwarten, voeg ze toe en bak 4 minuten mee tot ze bruin beginnen te worden. Pak de pan van het vuur en laat het afkoelen; als het vlees in de oven is gestoofd en afgekoeld kunnen het spek en de champignons daar aan worden toegevoegd.

Stap 3: Deeg voor de taart maken
Het recept is voor een flinke hoeveelheid deeg, het is afhankelijk hoe groot je bakvorm is hoeveel deeg je uiteindelijk nodig hebt. Pak een beslagkom en voeg de bloem, blokjes boter, 200ml ijskoud water en flink wat zout bij elkaar. Mix het in een kwartier tijd tot een glad en zacht deeg, verpak het als een bal in folie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

IMG_0867Stap 4: Bekleed de vorm
Pak een bakvorm tussen de 24 en 28 centimeter, vet deze goed in en bestuif het met bloem. Pak twee derde van het deeg en rol het uit tot een redelijk dikke plak, en bekleed hiermee de onderkant en zijkant van de bakvorm. Je kan het overige deel ook al uitrollen voor de bovenkant van de taart. Mocht je nog deeg over hebben, kan je hier de bovenkant mee versieren.

Stap 5: Taart afmaken
Verwarm de oven voor op 220 graden. Let op dat het gestoofde vlees (inclusief champignons en spek) is afgekoeld tot kamertemperatuur voordat je het in de bakvorm stopt. Omdat je niet teveel saus in de taart wil, schep met een schuimspaan het vlees uit de pan en in de vorm, hoe natter de substantie in de taart, hoe meer het uiteindelijk uit de taart loopt als deze klaar is. Vul de taart af met de vulling en plaats het deeg van de bovenkant hier overheen. Strijk nu de volledige bovenkant af met het eigeel en zorg dat de bovenkant van de taart goed afsluit met de zijkant. Nu de taart eruit ziet als een taart, stop hem in de oven en laat hem voor 40 minuten afbakken, zodat het deeg mooi is gegaard en de bovenkant goudbruin is geworden. Laat na het bakken de taart nog 10 minuten rusten voordat hij wordt opgediend. Serveer de taart uiteindelijk met jus en (winter-) groenten of een salade. Eet smakelijk!

Bron: BBC Good Food magazine, Februari 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.